
W Radziechowach przedszkolaki z placówki im. Władysława Pieronka miały okazję zdobyć cenna wiedzę. Uczestnicząc w edukacyjnym projekcie „Kiela zrobij trzeba, by miej konsek chleba”, dzieci nie tylko poznawały historię chleba, ale także same mogły doświadczyć jego magicznego procesu powstawania – od mąki po pachnący bochenek.
Po obejrzeniu filmu o tradycjach wypieku, mali badacze przejęli rolę piekarzy. Z precyzją odmierzały składniki, poznając tajniki zaczynu drożdżowego i rosnącego ciasta, by następnie wzbogacić je o ziarenka lnu i słonecznika. Po kilku godzinach oczekiwania przyszedł czas na najważniejszy moment – degustację. Chleb własnej roboty smakował wyjątkowo, a jego zapach wypełnił przedszkolne sale, przenosząc dzieci w świat dawnych góralskich tradycji.
To doświadczenie nie było tylko kulinarną przygodą. Młodzi uczestnicy projektu zrozumieli, że chleb to owoc ciężkiej pracy wielu ludzi – rolników, młynarzy i piekarzy. A także, że jego obecność na stole to nie tylko codzienność, ale i element kulturowego dziedzictwa, w którym zaklęta jest historia ich przodków.
Takie inicjatywy to przykład na to, jak współczesna edukacja może łączyć pokolenia, budując świadomość i szacunek dla tradycji – tych najbliższych, zakorzenionych w rodzinnych stronach. W Radziechowach ten proces już trwa – pod czujnym okiem najmłodszych badaczy świata.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie